EUROPESE STANDAARD BITTERE NOODZAAK
Brussel, 25 augustus 2008

Als VVD´er en marktliberaal wordt ik vaak benaderd door zowel het bedrijfsleven als consumenten om te pleiten voor het invoeren van Europese standaarden. Dit is goed voor de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijfsleven en dus ook voor onze werkgelegenheid.
Als coördinator in de interne marktcommissie werk ik aan het vervolmaken van de interne markt. Zo heb ik onlangs nog gepleit voor de invoering van een standaardaansluiting voor opladers voor onder andere telefoons. Wie kent immers niet de rondslingerende nutteloze oplaadapparaten.

Ongevraagd zijn consumenten verplicht om bij een nieuw toestel ook een nieuwe lader te kopen. Dit kost bij elkaar € 300 miljoen per jaar. In China zijn sinds een tijdje GSM-opladers met een standaard stekker verplicht. Resultaat is dat je bijna overal waar je bent je apparaat kunt opladen en het dus nooit meer zonder batterij komt te zitten.

Ook het milieu wordt hiermee onnodig belast, want de oude opladers zijn nog prima te gebruiken. Fabrikanten zullen met elkaar gaan concurreren om de beste adapters te maken om de gunst van de consument te winnen. Ook kun je oude opladers bewaren bij de aanschaf van een nieuw apparaat. Je bespaart kosten, we hoeven er minder weg te gooien en het milieu wordt gespaard.

Van Europees Commissaris Verheugen heb ik signalen gekregen dat er binnen nu en een jaar waarschijnlijk een Europese standaardaansluiting voor opladers komt om deze voor verschillende apparaten te kunnen gebruiken.

Het is belangrijk om mijn werk in het Europees Parlement over ingewikkelde en technische onderwerpen op een begrijpelijke manier te communiceren. Nederlanders krijgen zo meer te weten over Europa en voelen zich daardoor meer betrokken.
Toine Manders is Lid van het Europees Parlement voor de VVD en kandidaat-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen in 2009. Kijk op www.toinemanders.nl voor meer informatie.

Toine Manders
Lid van het Europees Parlement
Tel.: (+32) 2-284 7629
Stuur me een mail